Döngüsel Ekonomi Yolunda 2: Bir Sonraki Satın Almanız Sırasında İhtiyaç Duyduğunuz Kimyasal Maddeyi Satın Almak Yerine Kiralamak Zorunda Kalırsanız ?

Evet, yanlış okumadınız! Yeni kimyasal madde yönetim işi olarak, “Kimyasal leasing-Chemical Leasing” ile karşılaşsanız; hammadde olarak aldığınız kimyasal ürünleri artık kiralama/leasing şeklinde tedarik etmeniz gerektiği söylenirse?

Kulaklarımda Haydi canım; olur mu hiç öyle şey? dediğinizi, en hafif tabirle “Hammadde kiralanır mı?” diye bana dudak kıvırdığınızı hissediyorum.

Ancak bu yeni iş modelinin, satış ilişkisine dayanan geleneksel ticaretin yerini alması için ciddi uluslararası çalışmalara başlandığını siz değerli okuyucularıma iletmek isterim.

Geleneksel yaklaşımda kimyasal madde üreticileri ve dağıtıcılar mümkün olduğunca çok ürün satmayı hedeflemekteydi ve açıkçası bu satışların çevresel ve insan sağlığı ile ilgili olan maliyet/sorumlulukları ile pek ilgilenmemekteydiler.

Kimyasal leasing modelinde ise üreticiler/tedarikçiler kimyasal ürünlerin fonksiyonunu satmaya ve know-how aktarmaya yükümlü hale gelip, ürünün mülkiyeti üretici/tedarikçide kalmaya devam etmektedir.

Diğer bir ifade ile, alıcılar ürüne para vermeyip bu ürünün işyerinde yarattığı değer, üretilen ünite üzerinden ödeme yapmaktadırlar. Örneğin temizlenen alan, boyanan ürün sayısı, kaplanan malzeme gibi.

Bu tür bir ilişki için tedarikçi ile müşteri arasında çok güçlü bir güven ile finansal ve operasyonel iş birliğinin kurulması gerektiği değerlendirilmekte.

Özellikle, havacılık, otomotiv, elektronik gibi lider sektörleri doğrudan etkilenecektir. Örneğin,

Örnek 1

Otomotiv parçaları üreticisi parçaların temizlenmesi ve yağlardan arındırılması için solvent kullanmaktadır. Üretici solventi satın almak yerine tedarikçi ile temizlenen parçaların sayısına göre ödeme yapacaktır.

Örnek 2

Araç üreticisi gövdelerin yüzey bakım, kaplama ve koruma için kimyasal madde kullanmaktadır. Kimyasal kiralamada üretici ve kaplanan gövde üzerinden ödeme yapılacaktır. Kullanılan kimyasalın hacmi üzerinden değil.

Örnek 3

Otellerin çamaşır yıkama işleri için deterjan, dezenfektan ve yumuşatıcı ihtiyacı vardır. Geleneksel modelde bu ürünleri toptancıdan satın almaktayken kimyasal kiralama sisteminde gerekli niteliklere sahip olarak yıkanan çamaşır miktarı üzerinden ödeme yapılacaktır.

Örnek 4

İçecek üreticisinin şişelerin etiketlenmesi için konveyor bantların hızlı ve titreşimsiz şekilde kaymasına ihtiyacı vardır. Bu kaydırmayı sağlamak için gerekli malzemeyi satın almak yerine kimyasal leasing ile etiketlenen şişe üzerinden ödeme yapılacaktır.

Hali hazırda yürütülen kimyasal leasing projeleri, ürünün hizmet ile değiştirilmesinin çevresel etkilerinin pozitif olduğunu göstermiştir. Zararlı salınımlar azaltılmış, atık miktarı düşürülmüştür. Kimyasal Leasing, bu maddeleri üreten şirketlerin yönetimlerini etkileyerek üründen elde edilen hizmeti, nasıl işlendiği ve kullanıldığının düşünülmesini sağlamaya başladı.

Bu yazıyı okuduktan sonra hala Haydi canım; yok daha neler!?” dediğininizi duyar gibiyim fakat; yukarıda bahsi geçen örneklerden Örnek 1’in FLK İsimli Sırbıstanlı bir şirket olduğunu;  Örnek 2’nin Çinli  Zhejiang Feijing New Materials Science and Technology Co. şirketi tarafından kullanıldığı; Örnek 3’ün ise Hırvatistanlı Valamar Laundry  ile Ecolab arasında yürütüldüğünü; Örnek 4’ün  ise Knjaz Milos isimli Sırbistanlı şirket ile Ecolab arasında hali hazırda işlediğini söylesem?

“Bu maliyetli bir iş; kim nasıl yatırım yapacak, nasıl karşılayacak?” diye aklınızdan geçtiğini duyar gibiyim. Bu günlerde çok konuşulan ve çoğu ekonomi yazarının vurguladığı Avrupa Birliği tarafından konulması planlanan “karbon vergisinin” taşa, toprağa, binaya veya betona mı harcanacağını düşünüyorsunuz?

Pandeminin, son dönemde yaşanan orman yangını benzeri doğal felaketlerin ve küresel ısınmasının yarattığı farkındalık ile birlikte gelecek 3-5 yıl içinde bu uygulamanın ana eğilim olacağına şüphem yok ve dış ticaretin kıymetli aktörlerini uyararak üzerime düşen görevi yerine getiriyorum.

Sonuç olarak yapmamız gereken çok çalışma var. Ben sadece tecrübelerim çerçevesinde hukuk alanında tespit edebildiklerimi aşağıda listeliyorum:

  • Bütün kamu ihale sisteminin gözden geçirilmesi
  • Bu ilişkiler için uygun gümrük düzenlemelerinin yapılması
  • Bu ilişkiler için uygun muhasebe, finansal raporlama ve vergi hukuku düzenlemelerinin yapılması
  • Medeni Kanun, Borçlar kanunu, İcra İflas Kanunu ve Finansal Kiralama Kanun’da gerekli değişikliklerin yapılması
  • Tarafların hukuki ilişkilerine ait yazılı sözleşmelerin tasarlanması

İşletme, yönetim, organizasyon ve çevre hukuku açısında yüzlerde madde eklemek mümkündür. Özetle, geleceğe yön veren ve ileride dünyada söz sahibi bir ülke olmayı hedefliyorsak, bu amaca yönelik gerekli politika ve kuralları düşünmeye başlamak için dün son günümüzdü.

“Döngüsel Ekonomi Yolunda 2: Bir Sonraki Satın Almanız Sırasında İhtiyaç Duyduğunuz Kimyasal Maddeyi Satın Almak Yerine Kiralamak Zorunda Kalırsanız ?”, yazısı ile ilgili merak ettikleriniz ve verilen hizmetler hakkında daha detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.