Dikkat !!! Tercih ettiğiniz “Incoterms” ile hukuk seçimi yapmış olabilirsiniz!

“Incoterms” kuralları, dünya ticaretinde kullanılan kabul edilmiş standartlar ortaya koymaktadır. Dış ticaretle ilgilenen her kişi, bu kuralları doğru anlamı ile kullanmak zorundadır. İlk kez 1936’da kullanıma başlayan kurallar, Milletlerarası Ticaret Odası gözetiminde çağın gereklerine uygun olarak uzmanlar ve uygulamacılar tarafından revize edilmektedir.

“Incoterms” kuralları, dünya ticaretinde kullanılan kabul edilmiş standartlar ortaya koymaktadır. Dış ticaretle ilgilenen her kişi, bu kuralları doğru anlamı ile kullanmak zorundadır. İlk kez 1936’da kullanıma başlayan kurallar, Milletlerarası Ticaret Odası gözetiminde çağın gereklerine uygun olarak uzmanlar ve uygulamacılar tarafından revize edilmektedir. Şuan 2010 versiyonu kullanılmakta olup 2020 yılında yeni versiyonu yayımlanacaktır. (Yakın zamanda bu önemli konuyu da değineceğim)  Incoterms Kurallarının temel amacı uluslararası sözleşmelerin konusu olan malların teslimine ilişkin yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırarak tarafların görevlerini, masrafları ve riski adil şekilde paylaştırmaktır.

Ancak, yakın tarihli (07 Kasım 2012 No:VIII  2R108/12) Alman Federal Mahkemesi kararına göre “Incoterms 2010 DDP – delivered duty paid-gümrük vergileri ödenmiş olarak ” teslim klozu görev, masraf ve riskini paylaştırmanın ötesine geçerek, sözleşmeye uygulanacak hukuku tespit ettiğini kabul eden beklenmedik ve  çok ilginç bir karar vermiştir. Nasıl mı? Hadi önce olaya bakalım;

Alman şirket, Güney Koreli satıcıdan kabloda kullanılmak üzere cam lif satın almıştır. Kablo üretimi ve satış sürecinin ardından müşterilerden şikâyetler alan Alman şirket, Güney Koreli şirketin ayıplı cam lif sattığını iddia ederek Alman Mahkemelerine dava açmıştır.

Taraflar arasında uygulanacak hukuka ilişkin bir anlaşma yoktur. Teslim şekli olarak Incoterms “DDP- Cologne” belirlenmiştir.

Alman Federal Mahkemesi, Milletlerarası yargı yetkisini incelerken, Güney Koreli firmanın sözleşme konusu cam liflerine ilişkin yükümlülüklerinin nerede ifa edileceğini araştırmıştır. Kural olarak CISG       (Convention on International Sale of Goods- Viyana Satım Sözleşmesi ) 31. Md. göre ifa yeri, Güney Koreli satıcının sözleşme konusu ürünleri Alman Şirkete teslim için taşıyıcıya verdiği yer olarak belirtilmektedir. Diğer bir ifade ile sözleşmenin ifa yeri Güney Kore’dir. Bu bağlamda, Sözleşmeye uygulanacak hukuk, Güney Kore Hukuku’dur.

Ancak !!!  CISG 31. Maddesi’nde adı geçmeden; fakat Incoterms referans alınarak yapılmış özel bir düzenleme içermektedir. Bu istisnaya göre sözleşmenin ifa yerinin bir ticari şart veya özel ve açık bir anlaşma ile belirlenebileceği kabul edilmiştir.

Bu bağlamda Alman Federal Mahkemesi, Incoterms DDP klozu gereği satıcının malları bütün ihraç ve ithalat gümrük işleri tamamlanmış, yükleme ve boşaltma masrafları karşılanmış şekilde alıcının belirlediği yerde teslim edileceğini öngörmüştür. Hasar ve yararın geçmesi de bu yerde olacaktır. Böylece sözleşmenin ifa yeri olarak alıcının bulunduğu yer hukuku sözleşmeye uygulamıştır.

Mahkeme Kararına göre sözleşmeyi yaparken veya Incoterms şartını kararlaştırırken taraflar DDP Cologne şartını koymak ile Alman Hukukunun Yetkili Kılındığını var sayılmaktadır.

Sonuç olarak, bu konuyu özellikle Almanya ile dış ticaret yapan erbaplarımızın dikkatine sunuyorum. Sadece maliyet kalemlerinin paylaşımı olarak gördüğümüz Incoterms klozu birden bire ilişkinize uygulanacak olan hukuku seçmenize vesile olabilir. Bu konu sizin avantajına olabileceği gibi dezavantajınıza da olabilir. Ancak önemli olan ticari ilişkiniz çerçevesinde kazancın da riskin de tarafınızca farkında olunmasıdır.

“Dikkat !!! Tercih ettiğiniz “Incoterms” ile hukuk seçimi yapmış olabilirsiniz!”, yazısı ile ilgili merak ettikleriniz ve verilen hizmetler hakkında daha detaylı bilgiler almak için bizimle iletişime geçmekten çekinmeyin.